TERMAL KONFOR ÖLÇÜMÜ
Termal Konfor şartları ve etkileri nedir ?
Termal konfor, çalışanların nem, sıcaklık, hava akımı gibi iklim ÅŸartları bakımından zihinsel ve bedensel faaliyetlerini sürdürürken rahat olmaları anlamına gelir. Termal konfor ölçümü ise çalışanlar, yaptıkları aktiviteler, çalışma kıyafetleri gibi kiÅŸisel etmenlerin yanı sıra ortamın sıcaklığı, radyal sıcaklığı, nemi ve hava akımı gibi fiziksel etmenlerin sebep olduÄŸu termal algıları tüm vücutlarında hissederler.
Ä°lgili Yönetmelik ne diyor ?
17.07.2013 tarihli ve 28710 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüÄŸe giren “
Ä°ÅŸyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak SaÄŸlık ve Güvenlik Önlemlerine Ä°liÅŸkin Yönetmelik.
Bu YönetmeliÄŸin amacı, iÅŸyeri bina ve eklentilerinde bulunması gereken asgari saÄŸlık ve güvenlik ÅŸartlarını belirlemektir.
​
Ä°ÅŸveren yükümlülükleri nedir ?
Ä°ÅŸyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak SaÄŸlık ve Güvenlik Önlemleri yönetmelik özeti
Genel hükümler
Ortam sıcaklığı
19 - Ä°ÅŸyerlerinde termal konfor ÅŸartlarının çalışanları rahatsız etmeyecek, çalışanların fiziksel ve psikolojik durumlarını olumsuz etkilemeyecek ÅŸekilde olması esastır. Çalışılan ortamın sıcaklığının çalışma ÅŸekline ve çalışanların harcadıkları güce uygun olması saÄŸlanır. Dinlenme, bekleme, soyunma yerleri, duÅŸ ve tuvaletler, yemekhaneler, kantinler ve ilk yardım odaları kullanım amaçlarına göre yeterli sıcaklıkta bulundurulur. Isıtma ve soÄŸutma amacıyla kullanılan araçlar, çalışanı rahatsız etmeyecek ve kaza riski oluÅŸturmayacak ÅŸekilde yerleÅŸtirilir, bakım ve kontrolleri yapılır. Ä°ÅŸyerlerinde termal konfor ÅŸartlarının ölçülmesi ve deÄŸerlendirilmesinde TS EN 27243 standardından yararlanılabilir.
Termal Konfor Ölçümü nedir ? Nasıl yapılır.
Ortam incelemesi ile termal konfor ölçümüne baÅŸlanır. Isıtma, soÄŸutma ve havalandırma sistemlerinin yerleri ve durumları gözlemlenir. Çalışanların iÅŸ aktiviteleri öÄŸrenilir. Ä°ÅŸ aktiviteleri metabolik oranların belirlenmesi için önemlidir. Çalışma sırasında giyilen iÅŸ ve kiÅŸisel kıyafetler gözlemlenir. Ön gözlemlerden sonra cihaz konumlandırılır.
Çalışma ÅŸartlarının gözlemlenmesiyle kaydedilen bilgilerin ardından; ortamın sıcaklık, radyal sıcaklık, % relatif nem ve hava akım hızı ölçümleri gerçekleÅŸtirilmelidir.